Sevärt

Färg, form och fika vid post- och tullhuset

Leende och glad tjej står bakom cafédisken vid Kafé Kalesch.

Konsthantverksutställningen Festival och nyöppnade Kafé Kalesch vid Eckerö post- och tullhus är en fin kombination för alla utflyktssugna. Börja med konst och avsluta med fika, eller tvärtom.

På övre våningen i Eckerö post- och tullhus bjuder föreningen Ålands Slöjd- & Konsthantverk in till hantverksutställning i samarbete med Ålands museum. I sommar är rummen på andra våningen fyllda med fantasifulla och färgsprakande tolkningar av temat festival.

Modedesignern Linda Karlssons klädalster med tema festival.
Färgglatt när modedesignern Linda Karlsson tolkar temat festival.

Explosion av färger

Utställningen visar festival på många olika sätt. Till exempel genom Ritva Salorantas glaskonst med inspiration från Peru, festivalglada broscher av smyckeskonstnären Annika Åkerfelt, färgglada och handvävda bälten av Hanna Wiik-Rosenqvist eller Nina Erikséns härligt målade krympburk. Till upplevelserna hör också festivalkläder av modedesignern Linda Karlsson, Saija Saarelas fantasifulla lädermasker och Andrey Rychkovs häpnadsväckande gitarr, helt tillverkad i stål, mässing, koppar, och trä.

Sammanlagt deltar närmare 60 olika konsthantverkare från Åland och övriga Norden i utställningen. I anslutning till Festival hittar du dessutom Trähantverk, en utställning med åländskt trähantverk.

Gitarr av Andrey Rychkov på konsthantverksutställningen Festival.
Andrey Rychkovs gitarr av stål, mässing och trä imponerar.

Sloydfest för alla

I slutet av augusti kan du sedan möta flera av konsthantverkarna under hantverksfestivalen Sloydfest i Eckerö. På programmet står allt från kurser till föreläsningar och workshops. Du kan till exempel lära dig mer om stickning tillsammans med estniska Külli Jacobson, rakubränning med keramikern Paul Bradley, knyppling med Sigre Andreson eller delta i en workshop med Nina Eriksén och Anna Häggblom där du får prova tälja en sked eller göra en egen krympburk.

Fika i historisk miljö

Om du sedan går in på den stenlagda innergården vid Eckerö post- och tullhus hittar du Kafé Kalesch med gårdsbutik i den sidolänga som förr hyste vagnslidret, vilket också förklarar kaféets namn. En kalesch var nämligen en av de vagnar som användes i postfrakten. 

Även inne i kaféet, som i sommar öppnade i ny regi, är historien närvarande. Till exempel är tegelstenarna i det vackra originalgolvet från tidigt 1800-tal och den gråblålaserade kafédisken byggd av bräder i återvunnet trä från en sjöbod på Prästö.

Gofika på Kafé Kalesch med kaffe, bulle och chokladpraliner.
Gofika på Kafé Kalesch.

I kaféet kan du njuta av åländska smaker till fika eller lättare lunch. Bland annat goda smörgåsar, nygräddade bullar och andra bakverk från Johannas hembakta, bubblande drycker från Amalias Limonadfabrik och handgjorda praliner från Mercedes Chocolaterie.

Besök Eckerö post- och tullhus

ECKERÖ POST- OCH TULLHUS
Sandmovägen 111, Eckerö
Telefon +358 457 530 1435
www.postochtullhuset.ax

UTSTÄLLNINGEN FESTIVAL
Utställningen pågår 16 juni till 27 september.
Öppet alla dagar klockan 10-18.
Fri entré.
www.konsthantverk.ax

SLOYDFEST 29-30 augusti
Hela programmet för Sloydfesten hittar du på Sloydfest.net

KAFÉ KALESCH
Eckerö post- och tullhus.
Telefon +358 40 518 3214
Öppet hela sommaren.
Kafé Kalesch på Facebook

Skådespelaren Matts Stenlund med en bukett med rosor.
Evenemang

Åländsk stand up med Matts Stenlund

Skådespelaren Matts Stenlund går från teater till stand up-show i helgens två föreställningar av ”Singelolycka på Tinder – en renodlad...

Mezzosopranen Jenny Carlstedt tolkar tyska kompositören Clara Schumann.
Evenemang

En konsert i ord och toner när Jenny tolkar Clara

Tyska Clara Schumann var en av 1800-talets mest berömda pianister och kompositörer. Under konserten ”Clara Schumann eftersom det handlar om ett verk av en kvinna” ger mezzosopranen Jenny Carlstedt sin tolkning av Claras intressanta levnadsöde.

Interiör från Compagniet restaurang och bar i Mariehamn med indisk touch.
Mat från Åland

Compagniet – en touch av Indien mitt i Mariehamn

Hotell Arkipelag välkomnar hösten med invigning av Compagniet, hotellets nya restaurang och bar med en känsla av orienten. En given...

Sovrum vid Klintvägen Apartments i Mariehamn.
Bo på Åland

Moderna och nymöblerade semesterlägenheter på Åland

Vill du bo bekvämt i en ljus och modern lägenhet under din semester på Åland? Klintvägen Apartments erbjuder flera barnvänliga, nymöblerade...

Aland.com drivs av Strax Kommunikation och är ett uppslagsverk för allt som händer och sker på Åland. Här är läsarna och de åländska företagen våra viktigaste källor.

Kontakta redaktionen
+358 18 525 875
info@aland.com

Integritetspolicy