Mat från Åland

Ett kaféstopp längs Lemlandsvägen

Kaffe och choklad från Mercedes Chokolaterie.

Oavsett om man cyklar eller kör bil längs Lemlandsvägen så är ett kaféstopp aldrig fel. Då ligger Amalia bra till! Och cyklar du österut hittar du ett stenugnsbageri i Grelsby.

Amalia Café & Logi, som har en rejäl altan för alla som vill sitta utomhus, serverar hembakade godsaker och givetvis den egna limonaden som görs i en liten fabrik som ligger intill kaféet.

Kallpressad bärsaft är en ingrediens i limonaden som finns i olika smaker som blåbär, hallon och fläder. Vid fabriken görs även starkare drycker som Antons Lång Drink.

Gårdsbutik

I gårdsbutiken säljs de egna dryckerna och även handgjorda chokladpraliner från Mercedes chocolaterie. I dem förenas utvald kakao med åländska råvaror som grädde och smör. 

Pralinerna ”kryddas” ofta med smaker från den åländska naturen som havtorn och äpplen.

Stenugnsbageri

Om man befinner sig i en annan del av Åland – på väg längs Getavägen eller huvudväg 4  – kan man göra en avstickare till bageriet Johannas Hembakta, som ligger i natursköna Stalldalen intill Långsjön.

I stenugnsbageriet bakas både mat- och kaffebröd och här hyllas åländska råvaror som ekologiskt mjöl från Överängs kvarn.

Färskt bröd säljs på förmiddagarna från måndag till fredag och sommartid är kaféet öppet.

Tre kvinnor står med sina cyklar med vattnet i bakgrunden på Åland.
Aktiviteter

Cykla till vandring på Nåtö och Järsö

Söder om Mariehamn går vägen över ett pärlband av öar. Den uppskattas av cyklister som får uppleva skärgårdsnaturen på nära håll. Man kan också kombinera cykelturen med en vandring i en vacker löväng.

Garner i mängder i butiken Therese Broderi i Mariehamn.
Shopping

Garner, lädervaror och antika saker

Allt fler har stickat allt mer under pandemin. Om man vill köpa garn i Mariehamn går man till Therese Broderi o Garn. En mer välfylld...

Barn klättrar på äventyrsbanan Flow Park i Vårdö.
Barnens Åland

Äventyr, vandring och mat på Vårdö

På Vårdö finns aktiviteter för olika smaker. Äventyrsbanan Flow Park passar dem som gillar utmaningar uppe i luften, vandringsleden på Lövö dem som helst håller sig på marknivå.

Johanna Delfs bakom butiksdisken vid badhotellet Carlsro.
Mat från Åland

Badhotell Carlsro – ett utmärkt mål för utfärden

Insup en atmosfär av 1900-talet och en skön blandning av åländskt och danskt. Åk till Carlsro Badhotell – det nya landmärket i Degerby...

Aland.com drivs av Strax Kommunikation och är ett uppslagsverk för allt som händer och sker på Åland. Här är läsarna och de åländska företagen våra viktigaste källor.

Kontakta redaktionen
+358 18 525 875
info@aland.com

Integritetspolicy