Museer på Åland

En museidag i Mariehamn

Vuxna och barn tittar på fartyget Pommern.

Närheten är en av småstadens fördelar och i Mariehamn promenerar du enkelt mellan museer och upplevelser av konst, sjöfart och kulturhistoria.

Hur livet på Åland har tett sig under 7.500 år visar Ålands kulturhistoriska museum i sin basutställning. Nästan lika brett är perspektivet hos Ålands konstmuseum, som varvar specialutställningar med presentationer av den åländska konsten. Museerna delar byggnad och har gemensamt inträde.

Sommarutställningen i kulturhistoriska heter ”Minnen och nostalgi” och uppmärksammar Ålands 100-årsfirande genom föremål och fotografier från den senaste hundra åren. Jubilerar gör även Ålands fredsinstitut, vars 30 år firas med en fotoutställning av den finländska krigsjournalisten Rauli Virtanen i höst.

Vinterns stora satsning riktar sig till historieintresserade barn och alla andra som på ett lekfullt sätt vill göra nedslag i Ålands historia. Utställningen öppnar i december och byggs ut med nya spännande berättelser lagom till sportlovet.

Sjöfartshistoria

Du behöver inte vara sjöfartsintresserad för att uppskatta Ålands sjöfartsmuseums fina huvudutställning, nu med ett nyrenoverat kuriosakabinett fyllt med sjömanssouvenirer. Här finns till exempel en unik sjörövarflagga, den ena av två äkta i hela världen. Barnen gillar också lekrummet Ruby och Havet.

Maj till september kan du kliva ombord på segelfartyget Pommern och följa med på en fiktiv 100-dagars seglats runt jorden. Ett riktigt äventyr på havet, men du stannar tryggt vid kajen!

Ryggen av en kvinna som lyfter en regnbågsflagga mot himlen.
Evenemang

Äntligen dags för Åland Pride!

Årets efterlängtade och viktiga pridevecka äger rum den 22-28 augusti och bjuder på ett varierat program från måndag till lördag. Välkommen...

Par med shoppingkassar promenerar bort längs gågatan i Mariehamn.
Shopping

I Mariehamn finns allt du behöver samlat inom några kvarter

Restauranger, caféer, butiker, trivsamt vimmel och härlig shopping. Här finns något för alla, oavsett behov. Dessutom har du tillgång till...

Flygvy över Baltic Arena för friidrott i Mariehamn.
Sportig ö

Friidrott på Baltic Arena

Nyast bland idrottsanläggningarna är Baltic Friidrottsarena i södra Mariehamn, som firar sin första säsong med att vara värd för SFI...

Våtmarken vid Nabben med bänkar och infoskyltar.
Sevärt

Besök en lärorik våtmark!

En ny våtmark har anlagts nära badstranden Nabben i Mariehamn. Här finns gångstigar och informationsskyltar som berättar mer om...

Aland.com drivs av Vibb och är ett uppslagsverk för allt som händer och sker på Åland. Här är läsarna och de åländska företagen våra viktigaste källor.

Kontakta redaktionen
+358 18 525 875
info@aland.com

Integritetspolicy