Åländskt mathantverk på hyllorna i gårdsbutiken vid Smakbyn.
Mat från Åland

En mötesplats för mat och hantverk

Vid Smakbyn i Kastelholm hittar du kärlek för hantverket, oavsett om det handlar om mat, dryck, karameller eller konsthantverk.

Bakom Smakbyns restaurang står kocken och krögaren Michael Björklund, vinnare av Robinson 2020 och känd från tv-program som Strömsö och ”Kockarnas kamp 2023 Revanschen”. Förutom att äta god mat i restaurangen kan du boka matlagningskurser, rundvandringar i vinkällaren eller handla mathantverk och konsthantverk i Smakbyns Bod. Den 28 september bjuder restaurangen även in till gästspel av kocken och restaurangägaren Johan Jureskog.

Smakbyn delar sina lokaler med andra kreatörer. På torget hittar du Ålands Karamelleriet, som gör sina karameller av naturliga råvaror. Stanna gärna till och titta på produktionen innan du fortsätter mot keramikern Mias Englunds verkstad och butik. Om du är nyfiken på keramik tar Mia emot bokningar för kurser. Eller så bokar du och ditt sällskap andra gruppaktiviteter i Smakbyn som bubbelyoga, Kockarnas Kamp, dryckesprovningar eller karamelleri-workshop.

Ett tips i juli är annars att delta i torgets roliga torsdagar kl. 11-17 med öppet i Mias keramikstudio. På programmet står även klubbalagning kl. 12, 14 och 16 i karamelleriet.

Aktiviteter i destilleriet

Till Smakbyn-familjen hör även Åland Distillery tvärs över vägen med bränneri, egen restaurang och sommaraktiviteter i juli. Följ med på Drop-In Tour & Tasting kl. 15 på lördagar, delta i destilleriets quiz alla lördagskvällar och lyssna till livemusik den 5, 12 och 19 juli.

Fler artiklar inom samma kategori

Fler artiklar inom samma bransch