Evenemang

En konsert i ord och toner när Jenny tolkar Clara

Mezzosopranen Jenny Carlstedt tolkar tyska kompositören Clara Schumann.

Tyska Clara Schumann var en av 1800-talets mest berömda pianister och kompositörer. Under konserten ”Clara Schumann eftersom det handlar om ett verk av en kvinna” ger mezzosopranen Jenny Carlstedt sin tolkning av Claras intressanta levnadsöde.

- Det är naturligtvis extra roligt att framföra sånger komponerade av en kvinna eftersom kvinnors musik på den tiden inte ens blev recenserad med motiveringen ”eftersom det handlar om ett verk av en kvinna” – vilket också blev underrubriken till konserten, säger Jenny Carlstedt. 

Tillsammans med Marcus Boman på piano gör Jenny Carlstedt en Clara Schumann-turné med fyra konserter i åländska kyrkor mellan den 26 september och 4 oktober.

Sprängde gränserna

Clara Schumanns märkliga liv har tidigare romantiserats i flera böcker och filmer. 

- Från underbarn till firad pianovirtuos, giftermålet med Robert Schumann och hans tragiska död, det mytomspunna förhållandet med den blott 20-åriga kompositörsgeniet Johannes Brahms till legendarisk kvinnlig pianostjärna, levande legend, kompositör och professor i pianopedagogik, sammanfattar Jenny Carstedt och tillägger att man på 1800-talet inte ansåg att det fanns en självständig utveckling för en kvinna utanför äktenskapets och moderskapets ramar. 

Efter makens död var kvinnans liv därmed över. 
- Clara Schumann var bara 36 år när hennes livs kärlek Robert Schumann dog, men hon skapade sig ett nytt liv där hon kom att spränga gränserna för den tidens snäva regler för vad en kvinna var eller kunde åstadkomma, säger Jenny och fortsätter:

- Clara var ingen kvinnosakskvinna som sådan men hon navigerade skickligt i en mansdominerad värld där en kvinna inte väntades ha egna ambitioner. Hon nådde en position där hon var fullständigt accepterad bland sina manliga musikerkolleger.

Musik och berättelser

För två år sedan gjorde Jenny Carlstedt och Marcus Boman en liknande konsert om Jean och Aino Sibelius. Ett arrangemang som blev mycket uppskattad av publiken. 

- Vi kallar det för en slags sagostund för vuxna eftersom jag berättar och läser ur brev och dagboksanteckningar lika mycket vi framför musik. På så sätt lär vi känna personerna bakom sångerna, och musiken kommer publiken närmare. Vi ser att deras tankar, sorger, utmaningar och glädjeämnen inte är så långt ifrån vara egna. 

Om klassisk musik och vanliga konserter annars känns långa och främmande är det också ett nytt sätt att våga närma sig musiken. 

Häpnadsväckande levnadsöde

Arbetet med konserten har varit utmanande. De två senaste åren har Jenny Carlstedt läst mängder av biografier och forskning om Clara Schumann och hennes liv.
- Det har verkligen varit ett enormt komplicerade projekt, jag har gett upp ett antal gånger redan. Det finns ingen så mytomspunnen, omskriven och omstridd person som Clara Schumann. 

Clara Schumann ville dessutom själv kontrollera sitt eftermäle. En stor del av materialet är därför antingen censurerat eller förstört.
- Det ledde i sin tur till en sällan skådad tolkningsfrenesi och sensationslystnad kring hennes person. Det har varit rena thrillern att navigera mellan obekräftade rykten, långlivade myter, fantasifulla subjektiva psykoanalyser och ren romantiserad fiktion.

Bland mystiska kärleksbrev, försvunna läkarjournaler och brev som censurerats har Jenny Carlstedt försökt skapa en bild av den mest romantiserade, mytomspunna, motsägelsefulla och komplexa kvinnan i musikhistorien. 

- Om vi finner sanningen under konserten är frågan, men publiken får i alla fall ta del av ett spännande livsöde och underbart vacker musik av Clara Schumann hennes man Robert Schumann och hennes unge vän Johannes Brahms.

Foto: Marcus Boman Photography

Clara Schumann 

Eftersom det handlar om ett verk av en kvinna – en konsert i ord och toner

Samtliga konserter i serien:

Lördag 26.9 i Kumlinge kyrka kl. 18.30
Tisdag 29.9 i Hammarlands kyrka kl. 19
Fredag 2.10 i St Görans kyrka i Mariehamn kl. 19
Söndag 4.10 i Vårdö bönehus kl. 14.

Skådespelaren Matts Stenlund med en bukett med rosor.
Evenemang

Åländsk stand up med Matts Stenlund

Skådespelaren Matts Stenlund går från teater till stand up-show i helgens två föreställningar av ”Singelolycka på Tinder – en renodlad...

Interiör från Compagniet restaurang och bar i Mariehamn med indisk touch.
Mat från Åland

Compagniet – en touch av Indien mitt i Mariehamn

Hotell Arkipelag välkomnar hösten med invigning av Compagniet, hotellets nya restaurang och bar med en känsla av orienten. En given...

Sovrum vid Klintvägen Apartments i Mariehamn.
Bo på Åland

Moderna och nymöblerade semesterlägenheter på Åland

Vill du bo bekvämt i en ljus och modern lägenhet under din semester på Åland? Klintvägen Apartments erbjuder flera barnvänliga, nymöblerade...

Dukat i kammaren vid restaurangen Mormors Gröna Hus.
Mat från Åland

Middagsidyll vid Mormors Gröna Hus

Till släktgården Syskonhem i Norrby i Lemland välkomnar Malin och Matz Olsson alla som uppskattar god mat i lantlig miljö till sin...

Aland.com drivs av Strax Kommunikation och är ett uppslagsverk för allt som händer och sker på Åland. Här är läsarna och de åländska företagen våra viktigaste källor.

Kontakta redaktionen
+358 18 525 875
info@aland.com

Integritetspolicy