Evenemang

Emmausfestivalen med musik, möten och härlig stämning

Glitterfittan uppträder på Emmausfestivalen 2020.

Under två glada augustikvällar får du uppleva allt från musik och kreativitet till samtal om åländskt vansinne när Emmausfestivalen 2021 arrangeras den 12-13 augusti på bakgården vid Emmaus butik på Strandgatan 20 i Mariehamn.

- Vi har anpassat planeringen efter pandemiläget och erbjuder både livestream och fysisk festival, men vi märker att det finns ett behov att träffas och göra saker tillsammans! säger Martha Hannus, hållbarhetsstrateg vid Emmaus Åland.

- Jag hoppas vi får samma fina känsla som vanligt och ett skönt mingel med folk som träffas, lyssnar, fikar eller bara glider förbi.

Ingen festival utan livemusik

Utomhusfestivalen bjuder in till ett välfyllt eftermiddags- och kvällsprogram både torsdagen den 12 augusti och under Kulturnattsfredagen den 13 augusti.
- Liksom ifjol har vi ett lokalt tema på torsdagskvällen med åländska artister medan fredagen bjuder på artister utifrån.

Ett nytt grepp är att göra publiken mer delaktig i programmet.
- Vi har till exempel en poesiworkshop med estradpoeten Rosanna Fellman, där vi skriver på torsdagen och sen kan den som vill själv pröva att stå på scenen på fredagen.

Rosanna uppträder också under fredagen tillsammans med andra artister, bland andra finlandssvenska Nightbird som spelar österbottenblues. Och på torsdagen bjuder bandet Badhusepoken på en nostalgitripp medan Moonberries lockar med en blandning visor, progg och grubblerier om allt från månlandning och clowner i smink.

- Jag ser också mycket fram emot kreativa Slowglow från Göteborg som avslutar festivalen som soloakt. Hon är en av Sveriges bästa och mest spännande musiker just nu!

Egensinnets baksida

Temat för årets Emmausfestival är ”Hundra år av vansinne” och handlar om att se slogan för Ålands 100-årsfirande, ”Hundra år av egensinne”, ur ett annat perspektiv. 

- Vi är givetvis stolta över självstyrelsen, men vill också problematisera och lyfta alla som inte har synts och tagit plats under de här 100 åren. Har den här tiden verkligen varit lika bra för alla?

I samtal under ledning av Maria Sundblom-Lindberg lyfter man därför dem som stått utanför normen, och som ofta ansetts vara vansinniga.
- Vi vill belysa och lyfta vansinnet som också innehåller mycket kärlek och kreativitet.

Dessutom blir det samtal om prylbantning med koppling till Emmaus kärnverksamhet.
- Vi får möta ålänningar som har valt att minska på sitt ägande som ger inspiration och insikt i vad man får istället – och svar på frågan om man verkligen klarar sig på 33 plagg på en månad!

Besök Emmausfestivalen 2021

Hela programmet och mer information hittar du på Emmaus.ax

För att alla intresserade ska ha möjlighet att ta del av festivalen livestreamas allt program på scenen via youtube. Här finns också material från förra årets festival att njuta av.

Delta via Emmaus Ålands youtube-kanal.

Tre kvinnor står med sina cyklar med vattnet i bakgrunden på Åland.
Aktiviteter

Cykla till vandring på Nåtö och Järsö

Söder om Mariehamn går vägen över ett pärlband av öar. Den uppskattas av cyklister som får uppleva skärgårdsnaturen på nära håll. Man kan också kombinera cykelturen med en vandring i en vacker löväng.

Garner i mängder i butiken Therese Broderi i Mariehamn.
Shopping

Garner, lädervaror och antika saker

Allt fler har stickat allt mer under pandemin. Om man vill köpa garn i Mariehamn går man till Therese Broderi o Garn. En mer välfylld...

Barn klättrar på äventyrsbanan Flow Park i Vårdö.
Barnens Åland

Äventyr, vandring och mat på Vårdö

På Vårdö finns aktiviteter för olika smaker. Äventyrsbanan Flow Park passar dem som gillar utmaningar uppe i luften, vandringsleden på Lövö dem som helst håller sig på marknivå.

Johanna Delfs bakom butiksdisken vid badhotellet Carlsro.
Mat från Åland

Badhotell Carlsro – ett utmärkt mål för utfärden

Insup en atmosfär av 1900-talet och en skön blandning av åländskt och danskt. Åk till Carlsro Badhotell – det nya landmärket i Degerby...

Aland.com drivs av Strax Kommunikation och är ett uppslagsverk för allt som händer och sker på Åland. Här är läsarna och de åländska företagen våra viktigaste källor.

Kontakta redaktionen
+358 18 525 875
info@aland.com

Integritetspolicy