Odling och trädgård

Emmaus sprider kunskap och grönska

Tua Granholm och Simon Eriksson i Emmaus Tillsammans odling.

Med tre odlingar och lika många inriktningar arbetar Emmaus Åland för att lyfta naturens kretslopp från jord till bord. Målet är också att öka biologisk mångfald och social hållbarhet genom att vara en förebild och ett pedagogiskt exempel för hur man kan odla i staden.

- Huvudsyftet är att erbjuda pedagogisk verksamhet, om vi kan sälja av skörden är det bara en bonus, säger Tua Granholm som nyligen börjat inom projektet och redan fått titeln kretsloppspedagog. 

Hon har läst miljöpsykologi och vet hur människor frodas och fungerar i gröna miljöer. Tillsammans med projektledaren och trädgårdsmästaren Simon Eriksson driver hon Emmaus stadsodling.

Naturligt kretslopp

Emmaus odlingsprojekt startade i anslutning till Emmaus returcafé, men medan caféet stängde på grund av coronapandemin fortsätter odlingarna att grönska. 

- Det var naturligt att börja med odlingar utanför caféet. Dels för att visa att det går att odla i stan men också för att få egna råvaror till köket. När vi tog tillvara köksavfallet med bokashi-teknik fick vi jord och lakvatten i utbyte, som sen hamnade tillbaka i trädgården som näring, berättar Simon Eriksson och tillägger att man idag samarbetar med Café Viktor istället.

Sen dess har projektet växt och man har utökat odlingarna efterhand. Växthuset och planteringarna vid Ämbetshuset finns kvar, men numera odlar man också vid Emmaus på Strandgatan och ute i Norrböle.

På Strandgatan finns till och med odlingar på taket.
Emmaus stadsodling på Strandgatan har till och med odlingar på taket.

För organiseringen står Tua.
- Vi har tre inriktningar. På Emmaus Strandgatan odlar vi saker med smaker och experimenterar med hydroponisk och aquaponisk kretsloppsodling medan Ämbetshuset har utvecklats till vår Tillsammansodling. Här odlar vi tillsammans med volontärer och personer i arbetsträning och har ett stort fokus på det sociala, det är ett konkret exempel på social hållbarhet. Nyast är Emmaus Norrböle där vi precis har börjat med ett större växthus och stort land för frilandsodling. Här är fokus på att driva upp och sälja produkter. 

Odla hållbart

Men vad innebär det att man experimenterar med hydroponisk och aquaponisk odling på Strandgatan? Simon förklarar:
- Det är kretsloppsodlingar där du odlar med hjälp av vatten och näring istället för i jord. I hydroponisk odling återanvänder man bara vatten medan aquaponisk odling även har fiskar i kretsloppet. Här renar växter och bakterier vattnet för fiskarna som i sin tur bidrar med näringsämnen för växterna.

Han berättar att Strandgatans odlingar både är hållbara och vattenbesparande. Dessutom växer det snabbare. 
- Om du odlar hemma är det till exempel perfekt för tomater. Ett fungerande system kan du också lämna några veckor, du behöver inte hålla på och vattna varje dag.

Äkta guldfiskar som simmar i Emmaus aquaponiska odling.
Äkta guldfiskar som simmar i Emmaus aquaponiska odling.

Förutom hydroponiska odlingar har Emmaus Strandgatan två system för aquaponi. Ett med äkta guldfiskar och ett med tilapia, som är en ätlig fiskart.
- Vad vi vet är vi först på Åland.

Glad gemenskap

Ämbetshusets Tillsammansodling handlar i sin tur om mångfald och är öppet för alla intresserade. Det är bara att dyka upp på tisdagar och torsdagar om du söker sällskap, är sugen på att odla eller bara vill lära dig något nytt.

- Vi utbyter info och lär oss av varandra. Här träffas allt från pensionärer och inflyttade till personer som tidigare haft missbruksproblem – och andra som söker gemenskap, säger Tua. Vi behöver alla en plats för det sociala där vi kan känna meningsfullhet. Och det erbjuder vi gärna!

I trädgården testar man att odla olika saker. 
- Vi försöker också tänka på helheten i kretsloppen och på att både odla ätbart och blommor för bina. Vi odlar tillsammans i pallkragar, som ju blivit en symbol för stadsodling. Det är smidigt och de går att flytta.

Deltagare i Emmaus Tillsammans Odling.
Tillsammansodlingen träffas tisdagar och torsdagar mellan 10 och 12 och är öppet för alla intresserade. Foto: Joakim Holmström

Nytt för i år är land för blommor.
- Jag vill ha ett sprakfyllt hav av blommor som fångar ögat och också ger mat till bina. Vi välkomnar alla att komma hit och sitta och njuta av allt.

Testar sig fram

Verksamheten i Norrböle är inte lika publik, vilket innebär att den har blivit en plats för odlingar som inte behöver vara fina. Det får vara lite fult och spretigt. 
- Det är vår demoträdgård och mer en testmiljö. Här känner vi oss ännu fram lite, men planen är att odla det som är ätligt i Norrböle, säger Simon.

Återbruk och ta tillvara-tänk är givetvis också aktuellt vid alla av Emmaus odlingar. Till exempel genom att ta tillvara regnvatten eller använda gräsklipp för att täcka jorden. Tua tipsar om att använda tång som täckmaterial.
- Det går också bra att flisa ner vass för att ta tillvara näring och spårämnen från havet.

Dessutom pågår testandet och vidareutvecklingen ständigt. Hit hör bland annat test av biokol som både håller fukten och är ett näringsbatteri som du kan ladda med näring, till exempel bokashivatten eller urin. Sen tar växterna näring från biokolen när de behöver det.
- Vi är också intresserade av att vattna med havsvatten, för i teorin går det bra. Det är så lite salt men mycket näring i vattnet så det vore bra om det kan användas. Det något vi vill göra, men än vet vi inte riktigt hur. Vi är en testande verksamhet, men vi prövar bara vettiga saker!

Emmaus Åland

Läs mer om Emmaus olika verksamheter på Emmaus.ax

Vill du vara med i Tillsammansodlingen? Kom till trädgården bakom Ämbetshuset på Torggatan 16 på tisdagar och torsdagar klockan 10-12.

Glada kvinnor handlar på sommarloppis utomhus.
Samarbete

Välkommen till sommarens maritima folkfest i Mariehamn!

Sjöfartsstaden hissar sina segel extra stolt under den glada sommarfesten Sail Åland. Välkommen till Mariehamn den 22-25 juli! - Det blir...

Stenar på röd granit.
Samarbete Må bra

Njut mer av Åland - hitta sköna behandlingar här!

Lugnet i vår åländska skärgårdsnatur är magisk. Ta hjälp av lokala experter för att hitta sköna och rofyllda upplevelser! Yogainstruktörer...

Tjej som paddlar i röd kajak på Åland.
Hemester på Åland

Upplev mer av Åland - hitta aktiviteter här!

Vår åländska skärgårdsnatur är magisk. Ta hjälp av lokala experter för att hitta det du vill göra! Fiskeguider visar dig de bästa...

Collage med pärmbilder för turistbroschyren Åland Guide 2021.
Fakta om Åland

Åland Guide - din bästa följeslagare

Åland Guide är din bästa följeslagare när du vill upptäcka Åland! I broschyren hittar du tips på aktiviteter, evenemang och sevärdheter över...

Aland.com drivs av Strax Kommunikation och är ett uppslagsverk för allt som händer och sker på Åland. Här är läsarna och de åländska företagen våra viktigaste källor.

Kontakta redaktionen
+358 18 525 875
info@aland.com

Integritetspolicy