Mat från Åland

Ella och Isabelle tog chansen och öppnade eget café

Mattas

Under några somrar i rad har paret Jennifer Sundman och Lars-Johan Mattsson parallellt med sitt gårdsmejeri och jordbruk på Mattas i Sund även drivit ett café. Men med tre små barn och mycket att göra med gården räckte inte riktigt tiden till i år.

– Vår kompis som jobbar på mejeriet frågade oss först om vi ville jobba i caféet på sommaren. Sedan kom frågan om vi ville driva det själva och det ville vi självklart, säger Ella Pykäläinen.

– Vi funderade och kom fram till att det skulle vara en bra erfarenhet, att prova driva en liten business, fortsätter hon.

De båda vännerna har ingen tidigare erfarenhet att driva företag och säger att våren bestått av mycket iordningställande och telefonsamtal.

– Vi har lärt oss väldigt mycket på den lilla tid vi hållit på. Det har varit mycket kontakt med Ålands näringsliv, ÅMHM och skattebyrån för att få alla på papper på rätt och att man inte glömmer något.

Bra början

När Åland Just Nu ringer upp har de haft öppet caféet i några dagar och än så länge har allt flutit på som de hoppats.

– De två första dagarna var det riktigt mycket med folk, sen har det varit lite lugnare. Men det är på helgen, när folk är lediga, vi hoppas det ska komma mycket folk, säger Isabelle Törneroos.

Som nybörjare med att driva så väl företag och café är det mycket att tänka på och under början av juni gäller det ännu framför allt att prova sig fram.

– Det har varit lite svårt att veta hur mycket man ska baka och förbereda inför alla dagar, säger Ella Pykäläinen.

– Men vi har satsat på att göra mycket, fortsätter hon och skrattar.

Fördelen för vännerna är att Mattas gårdscafé funnits sedan tidigare och en del av det konceptet har de nya caféinnehavarna tagit med sig.

– Båda tidigare åren det har varit öppet har de haft grillost

burgare på gårdens egna grillost som påminner om halloumi, ostpaj och bröd. Den har vi valt att behålla, berättar Isabelle Törneroos.

– Vi använder så mycket vi kan från gårdsmejeriet: ost, smör, mjölk och glass.

mattas gårdscafe

Intresse för matlagning

De två vännerna har känt varandra sedan gymnasiet men har de senaste åren studerat på olika orter. Ella Pykäläinen är examinerad ergoterapeut i Helsingfors men har det senaste året studerat till PR-strateg på distans från Sverige. Isabelle Törneroos tog i sin tur examen som inköpare i textil och mode från Borås under våren.

– Vi är ett bra team och lär oss mycket av varandra hela tiden, säger Ella Pykäläinen.

Intresset för matlagning har alltid funnits där hos båda men växte till sig ordentligt när de flyttade hemifrån till respektive studieorter.

– Det har framför allt varit att laga mat med kompisar, mycket plockmat och sånt. Jag tycker det är viktigt att äta med alla sinnen, det ska dofta, smaka och se gott ut, säger Isabelle Törneroos.

mattas 2

Utställning och morotskaka

När det kommer till vad som ska serveras på caféet är det viktigt att de själva tycker att det är gott samt att det blir variation.

– Just nu så lagar vi några olika bakverk som vi vet att vi tycker om och tycker är goda. Just nu har vi till exempel en morotskaka med färskost från mejeriet. Då vi båda gillar frostingen kör vi dubbla lager frosting. Ett i mitten och ett på toppen, säger Isabelle Törneroos.

– Sen vill vi inte bli ett café som alltid serverar samma sak så det är viktigt för oss att vi byter ut vad vi serverar, säger Ella Pykäläinen.

Utöver kaffe och fika kommer det även att bjudas på konst på Mattas gårdscafé i sommar.

– Juha Pykäläingen kommer att ställa ut sin konst, som såklart även är till försäljning, säger Isabelle Törneroos.

Med en annorlunda sommar framför sig är de två nyblivna caféinnehavarna positiva och hoppas på att hemestrande ålänningar och finländare kommer hitta ut till Sund.

– Vi har redan pratat om att det skulle vara kul att ha det nästa sommar igen om det går bra, det känns som en rolig grej att göra flera somrar, säger Ella Pykäläinen.

Artikeln publiceras i samarbete med Åland Just Nu
Text: Otto Johansson
Foto: Hülya Tokur-Ehres

Ålandstidningen

Pressbild av Cecilia Zilliacus, konstnärlig ledare vid Katrina kammarmusik.
Evenemang

En härlig vecka kammarmusik med Katrina

Musik från 20-talen och inblickar i olika århundraden får du uppleva när Kulturföreningen Katrina bjuder in till kammarmusikfestival den 11...

Pressbild av Glitterfittan, band från Sverige.
Evenemang

Solidaritet, miljö och människor under Emmausfestivalen

Under två sköna augustikvällar får du uppleva allt från tantkraftcafé till musik och väggmålning när årets Emmausfestival arrangeras den 13...

Leende och glad tjej står bakom cafédisken vid Kafé Kalesch.
Sevärt

Färg, form och fika vid post- och tullhuset

Konsthantverksutställningen Festival och nyöppnade Kafé Kalesch vid Eckerö post- och tullhus är en fin kombination för alla utflyktssugna...

Allt om Åland - banner för sommartävlingar på Aland.com.
Tävla med Aland.com

Kan du ditt Åland? Nu startar tävling nummer 6!

Hela sommaren från 1 juli till 19 augusti kan du delta i vår festliga sommartävling ALLT OM ÅLAND. Varje vecka presenterar vi en ny tävling där du kan vinna allt från flygbiljetter och restaurangbesök till choklad och äventyr.

Aland.com drivs av Strax Kommunikation och är ett uppslagsverk för allt som händer och sker på Åland. Här är läsarna och de åländska företagen våra viktigaste källor.

Kontakta redaktionen
+358 18 525 875
info@aland.com

Integritetspolicy