Just nu pågår en tävling på vår Facebooksida där du kan vinna ett presentkort. Ta del i vår tävling du också! 

Fakta om Åland

Det självstyrda Åland firar 100 år

Flera par som dansar folkdans vid Jan Karlsgården.

Ålands självstyrelse fyller 100 år och det firas rejält – under ett helt år. 

Firandet går under parollen ”100 år av egensinne”. Ålänningarna fick nämligen  – tack vare självstyrelsen – möjlighet att skapa sina egna förutsättningar för livet på de granitröda öarna i Östersjön.

Nationernas Förbund beslöt vid ett möte i Genève i juni 1921 att Åland skulle vara ett självstyrt landskap inom Finlands gränser. För att Åland inte skulle utgöra ett militärt hot mot Sverige bekräftades demilitariseringen i ett avtal. Den innebär att det inte finns någon militär på Åland och ålänningar är befriade från värnplikt i Finland.

Som ett exempel

Ålands självstyrelse används numera som ett exempel och en modell för fredliga lösningar i minoritetskonflikter runt om i världen. Vid Ålands Fredsinstitut bedrivs forskning och sprids information om minoriter och autonomier. 

Firas ett år

Nästan ett år efter beslutet i Genève, den 9 juni 1922, sammanträdde Ålands folkvalda parlament för första gången. Till talman valdes Julius Sundblom, chefredaktör för tidningen Åland. 

Han står staty på torget i Mariehamn och här hålls tal den 9 juni, som är Ålands självstyrelsedag.

Åland 100 år firas under ett helt år – från den 9 juni i år till den 9 juni nästa år. Under året ordnas evenemang av olika slag – från seminarier om självstyrelsefrågor till glada folkfester.

Vy från slutet av backen vid Germundö Alpin en solig dag.
Aktiviteter

Utförsåkning vid Germundö Alpin

Ålands eget utförsåkningscentrum Germundö Alpin lockar både slalom- och snowboardåkare till backen i Saltvik.

Sportfiskeguiden håller upp 7 kilos gädda efter isfiske på isen.
Fiske på Åland

Uppfriskande med isfiske 

Vinter med kyla och starka isar öppnar upp för efterlängtat isfiske, där du borrar eller hugger upp ett hål i isen för att fiska. En rolig...

Isfiskare på Åland har paus med grillning ute på isen.

Bästa utrustningen för aktivt friluftsliv

Jakt- och fiskebutiken Äventyret har allt för jägaren, fiskaren och friluftsmänniskan. Här hittar du både utrustningen du behöver och tillbehören du inte visste att du saknade.

Tre kvinnor sitter på badhusberget i Mariehamn och njuter av utsikten vintertid.
Resa till Åland

Flygresor till Åland – nu fler turer

Mariehamns flygplats inleder det nya året med nya tidtabeller och fler flygturer från Stockholm, Åbo och Helsingfors. Perfekt för dig som vill uppleva vintern på Åland!

Aland.com drivs av Vibb och är ett uppslagsverk för allt som händer och sker på Åland. Här är läsarna och de åländska företagen våra viktigaste källor.

Kontakta redaktionen
+358 18 525 875
info@aland.com

Integritetspolicy