Fakta om Åland

Det självstyrda Åland firar 100 år

Flera par som dansar folkdans vid Jan Karlsgården.

Ålands självstyrelse fyller 100 år och det firas rejält – under ett helt år. 

Firandet går under parollen ”100 år av egensinne”. Ålänningarna fick nämligen  – tack vare självstyrelsen – möjlighet att skapa sina egna förutsättningar för livet på de granitröda öarna i Östersjön.

Nationernas Förbund beslöt vid ett möte i Genève i juni 1921 att Åland skulle vara ett självstyrt landskap inom Finlands gränser. För att Åland inte skulle utgöra ett militärt hot mot Sverige bekräftades demilitariseringen i ett avtal. Den innebär att det inte finns någon militär på Åland och ålänningar är befriade från värnplikt i Finland.

Som ett exempel

Ålands självstyrelse används numera som ett exempel och en modell för fredliga lösningar i minoritetskonflikter runt om i världen. Vid Ålands Fredsinstitut bedrivs forskning och sprids information om minoriter och autonomier. 

Firas ett år

Nästan ett år efter beslutet i Genève, den 9 juni 1922, sammanträdde Ålands folkvalda parlament för första gången. Till talman valdes Julius Sundblom, chefredaktör för tidningen Åland. 

Han står staty på torget i Mariehamn och här hålls tal den 9 juni, som är Ålands självstyrelsedag.

Åland 100 år firas under ett helt år – från den 9 juni i år till den 9 juni nästa år. Under året ordnas evenemang av olika slag – från seminarier om självstyrelsefrågor till glada folkfester.

Stilleben med sax och textiler i olika färger och material.
Evenemang

Mat, mode och nya tankesätt – en kväll fylld av inspiration

Vad har kostym- och modedesignern Matilda Karlström, stylisten och modeskaparen Irina Fisun och restaurang Kvarter 5 egentligen gemensamt? Svaret är en kväll med cirkulärt tänk och fokus på hållbarhet.

Viking Lines passagerarfartyg och ett vindkraftverk på ö i havet.
Samarbete Resa till Åland

Viking Lines fortsätter sin miljöresa mot bättre hållbarhet

I sex decennier har Viking Lines rödvita kryssningsfartyg trafikerat på norra Östersjön. Nästan lika länge har koncernen varit aktiv i sitt hållbarhetsarbete.

Kvinna i lila skjorta kör skottkärra i Emmaus stadsodling.
Samarbete

Hjälp Emmaus hjälpa och få meningsfull fritid

Emmaus Åland välkomnar alla intresserade att vara med och hjälpa till inom den frivilliga verksamheten, som fokuserar på bistånd och social...

Händer på person som beskär buske med sekatör i trädgården på hösten.
Samarbete Odling och trädgård

Trädgårdsmästarens bästa tips för hösten

Våren är inte den enda tiden att jobba i trädgården. Trädgårdsmästare Tove Jansson säger att det finns mycket att göra även under hösten.

Aland.com drivs av Vibb och är ett uppslagsverk för allt som händer och sker på Åland. Här är läsarna och de åländska företagen våra viktigaste källor.

Kontakta redaktionen
+358 18 525 875
info@aland.com

Integritetspolicy