Fiske på Åland

Det är lätt att uppskatta isfiske 

Sportfiskeguiden håller upp 7 kilos gädda efter isfiske på isen.

Vinter med kyla och starka isar öppnar upp för efterlängtat isfiske, där du borrar eller hugger upp ett hål i isen för att fiska. En rolig upplevelse för alla som gillar att vara ute på vintern!

I huvudsak är det pilkfiske efter abborre och gös samt ismete efter gädda som är aktuellt under vintern. Men det går även att spinnfiska havsöring från land så länge det är isfritt på kuststräckorna.

Säkerheten först

Patrik Lehtonen, fiskeguide vid MaPa Fishingteam, berättar att isfisket i princip fungerar på samma sätt som vid båtfiske eller fiske från land. Det vill säga, du behöver lösa in ett fiskekort för det område du vill fiska på. Däremot är fisken inte lika utspridd som när det är öppet vatten.

- Fisken är mycket mer samlad och håller sig till vissa områden. Du behöver helt enkelt ha mer koll på var du hittar fisken, på vilket djup och vad du ska göra för att lyckas fånga den.

Patrik betonar också hur viktigt det är att du har respekt för isarna och att du är utrustad på rätt sätt.

- Ha gärna alltid en kompis med dig, och den säkerhetsutrustning som behövs. Att veta var isarna håller och hur du ska röra sig ute på isen är kunskap som du måste skaffa dig för varje enskilt område.

Fördelar med fiskeguide

Om du inte känner till området är det smidigast att anlita en sportfiskeguide. Allt du behöver göra är att boka och dyka upp på överenskommen plats, sen fixar fiskeguiden resten. Förutom all utrustning, inklusive flytoverall, har guiderna också koll på var fisken finns.

- Därför är det alltid guld värt att anlita en fiskeguide med stor erfarenhet. Väl ute på isen får du också tips om bästa teknikerna, betena, färgvalen och hur man bör fiska av ett område så effektivt som möjligt. Överlag får du veta mycket matnyttigt om sportfiske som helhet – ja diskussionerna brukar aldrig ta slut!

Ung man håller upp en 7,1 kilos gädda efter lyckat isfiske.
En lyckad fiskedag på isen kan till exempel resultera i en gädda på 7,1 kg.

Om du ska ismeta efter gädda behöver du tänka på att fixa betesfisk, gärna mört. Även det ordnar fiskeguiden.

- För ismete använder vi oftast fler än 10 spön och all kringutrustning därtill. Så det blir mycket att släpa på, vi brukar behöva två stora ismetespulkor.

Och glöm inte att varma kläder, något att sitta på och en värmande grill- eller fikapaus alltid förgyller upplevelsen!

Isfiske på Åland

Säkerheten är viktig när du rör dig ute på isen. Fiska inte ensam, ta med isdubbar och kom ihåg att kontrollera isens tjocklek. Tänk också på att även den starkaste isen kan ha svaga punkter, till exempel på grund av strömmar och gamla rännor.

Läs mer om säkerhet på isen på Issakerhet.se

Köp fiskekort

Köp ditt fiskekort på Åland direkt på nätet

Kontakta en sportfiskeguide

MaPa Fishingteam, Patrik Lehtonen

Alandfishing, Thomas Strandvik

Fiskelyckan, Bo-Erik Westberg

Perchland, David Ståhlman

Lägerelden, Roger Nordlund

Norrö stugor, Peter Selander

Rundbergs Stugor, Ulf Rundberg

Skärmbild från digitala utställningen ”Små föremål – stora berättelser” vid Ålands sjöfartsmuseum.
Museer på Åland

Ålands sjöfartsmuseum lockar med digitala pärlor

Utställningen ”Små föremål – stora berättelser” kan du besöka när du vill, oavsett var du befinner dig. Utställningen är nämligen en digital...

Illustration med Fristad som är temat för Mariehamns litteraturdagar 2023.
Evenemang

Mariehamns litteraturdagar 2023 – en fristad för litteraturälskare!

Äntligen är det dags för Mariehamns Litteraturdagar 2023! Njut av intressanta samtal och författarmöten den 23-26 mars i stadsbiblioteket...

Soljus in genom ett fönster vid Kastelholms slott på Åland.

Kastelholms slott i mars betyder viktiga samtal om fred

Välkommen till Kastelholmssamtalen 2023 den 30 mars med temat ”Fred, krig och pengar, pengar, pengar” där Ålands fredsinstitut fortsätter...

Marie Backman-Thors och tre andra kvinnor visar färgglada kläder i stora storlekar från klädmärke Dress like Marie.
Samarbete Shopping

Marie startade klädbutiken hon själv saknade

Marie Backman-Thors har alltid älskat att klä sig i både färg och mönster och gillar kläder så mycket att hon till och med skapat ett eget klädmärke, Dress like Marie.

Aland.com drivs av Vibb och är ett uppslagsverk för allt som händer och sker på Åland. Här är läsarna och de åländska företagen våra viktigaste källor.

Kontakta redaktionen
+358 18 525 875
info@aland.com

Integritetspolicy