Barnens Åland

Dags för skördefest på Åland – som vi har längtat!

Skördefesten på Åland vid Bolstaholms gård.

Ät lokalt, drick lokalt och handla lokalt! Under Skördefesten på Åland den 22-24 september står åländska råvaror och produkter i fokus – och det finns mycket gott att välja mellan!

Skördefesten är höst-Ålands största evenemang med många fina utflyktsmål och roliga plåpp åpp-händelser. I år sammanlagt 50 deltagare, av dem är 11 restauranger och 5 nya för året.

- Nya deltagare är trädgårdsföreningen Mullvaden på Espholm, Café Viktor i Mariehamn, Haddnäs Gård vid Amalia och Silverstrands Bigård i Lemland samt Älvdalens Trädgård som plåppar åpp med blomsterworkshop i Finström, säger Ida Segerström-Wester, verksamhetsledare vid Skördefestens Vänner rf.

Tätt mellan upplevelserna

Under den omtyckta skördefesthelgen öppnar alla deltagare upp sina dörrar för besökare. På gårdarna säljs gårdens egna produkter tillsammans med annat odlat, hembakat och närproducerat, som charkvaror, ost, sylt och saft. Även hantverk, gjort på Åland, finns i utbudet. Flera utflyktsmål har dessutom en servering där du kan njuta av lokala läckerheter på plats. 

- I år finns det också extra många djur att upptäcka på gårdarna, tipsar Ida Segerström-Wester.

Det betyder allt från grisar, kaniner, får, höns och ankor till hästar, kattor, getter och kalkoner. Vid Gård Syrenbacken i Hammarland finns till och med sköldpaddor. Många djur hittar du också vid 4H gården i Jomala. Här kan du dessutom gå i svampskola på fredagen tillsammans med Ålands Natur och miljö.

Bland alla fina utflyktsmål är Bolstaholms gård i Geta en omtyckt gård, som både har djur och många aktiviteter. Liksom Mickels Gård i Gottby och Snäckö Frukt i Geta. 

Bästa axganrätten

För andra året i rad kan du tjuvstarta festligheterna veckan innan skördefesthelgen genom att njuta av specialkomponerade skördefestmenyer hos de deltagande restaurangerna. Bland restaurangerna är kocktävlingen Axganmästarna årets nyhet, där restaurangerna är med och tävlar med sin axganrätt av åländska råvaror. 

- Tävlingen äger rum under Frossa Åländskt-veckan den 18-24 september. Gästerna som besöker de tävlande restaurangerna kommer ha möjlighet att köpa och smaka på tävlingsrätterna under veckan, så att så många som möjligt kan ta del av och njuta av de utsökta kreationerna.

Så se till att även planera in besök hos Sittkoffska gården, Boquerian, Park restaurang & bar och Café Viktor i Mariehamn samt Mormors Gröna Hus i Lemland denna vecka.

Besök Skördefesten på Åland

Läs mer om Skördefesten 22-24 september 2023 på Skordefest.ax.

Din egen Skördefestplan
Tänk på att programmet varierar från dag till dag. Ta en titt på förhand och gör upp ditt favoritschema i Skördefestens app! En del vill hinna med så många utflyktsmål som möjligt, andra siktar på några få utvalda. 

Det är också många nya försäljare med i årets evenemang, utspridda hos alla deltagare men samlade på Skordefest.ax/handla-ata-och-fika.

Äppelträd med röda äppel vid Grannas äppelodlingar på Åland.
Mat från Åland

Från vårsådd till höstskörd

Åland har ett gynnsamt klimat för spirande kreatörer och växande producenter. För det är inte bara i myllan det gror. Lika rikt som äpplen, lök och potatis frodas nya tankar och idéer.

Gult vetefält med skog, moln, blå himmel och ett rött hus i bakgrunden.
Mat från Åland

Axgan? Vad är det?

Axgan är ett helhetsbegrepp som beskriver en person som lever, äter och konsumerar åländska produkter och råvaror på Åland.

Provsmakning av vin och bubbel med smaktallrik i Vinsmedjan.
Mat från Åland

Smakrika upplevelser i Vinsmedjan

Fint värdskap och stor kunskap om mat och goda drycker hittar du hos Vinsmedjan i Kvarnbo, som delar gård med Kvarnbo Pensionat och Galleri...

Paddling i solnedgången på Åland.
Aktiviteter

Paddling i alla väderstreck

Åland har fina förutsättningar för paddling. Inte bara sommartid, även våren och hösten är suveräna. Här finns öar i parti och minut. Stora...

Aland.com drivs av Vibb och är ett uppslagsverk för allt som händer och sker på Åland. Här är läsarna och de åländska företagen våra viktigaste källor.

Kontakta redaktionen
+358 18 525 875
info@aland.com

Integritetspolicy