Museer på Åland

Besök Önningebymuseet

Målning från Åland av Önningebykolonisten Hanna Rönnberg från 1900.

Önningeby­museet i Jomala visar tavlor av medlemmarna i den konstnärskoloni som verkade i byn från 1880-talet och några decennier framöver. 

Här samlade den finländske landskapsmålaren Victor Westerholm flera kända konstnärer från både Finland och Sverige. Till dem hör bland andra J.A.G. Acke, Edvard Westman och Hanna Rönnberg. Många av konstnärerna hittade sina mo­tiv i byn med omnejd.

- När du kommer till Önningebymuseet får du uppleva en ovanlig genuint och välbevarad kulturmiljö. Här finns många av de gamla bondbyggnationerna kvar och även flera väderkvarnar. Det är till stor del samma landskap som konstnärerna i Önningebykolonin inspirerades av när de verkade i byn för drygt hundra år sedan, åren 1886-1914, säger Kjell Ekström, ordförande i Önningeby hembygdsförening som driver Önningebymuseet.

Från Önningeby till Paris

Kjell Ekström berättar vidare att museet är inrymt i en tillbyggd stenladugård från 1869. Ladugården byggdes under nödåren av hungerflyktingar från Österbotten och är en sevärdhet i sig.

Även museets permanenta samling är väl värd ett besök, här ingår bland annat Ackes monumentala Snöljus och Morgondimma. Sommaren 2020 bjuder man dessutom in till två specialutställningar.

- Den första heter ”I lund och i trädgård” och visar målningar med motiv från trädgårdar och naturen. Det är prunkande ängar och blomstrande trädgårdar, säger Kjell Ekström. Den andra heter ”Önningebykolonisternas akvareller” och bjuder på en mångfald av motiv. Från landsbygdsnatur och stadsbilder till porträtt.

Akvarellerna visar hur rörliga och beresta dessa sekelskifteskonstnärer var. Här finns motiv från Paris, Stockholm, Estland, England, Sverige, Finland och Åland.

- Utställningen är helt baserad på museets egen samling. Hanna Rönnberg var särskilt förtjust i akvarelltekniken och hon är den mest välrepresenterade konstnären, men verk av Victor Westerholm, Edvard Westman, J.A.G. Acke, Anna Wengberg, Dora Wahlroos, Hanna Lodenius, Elin Danielson-Gambogi och Ali Munsterhjelm finns också med.

Kjell Ekströms personliga favorit från sommarens utställningar är annars Hanna Rönnbergs stora landskapsmålning från sommaren år 1900.
- Hon hade tagit sitt staffli till östra stranden på Önningeby Näset och riktat blicken mot Lemland. Strandens prunkande äng är höljd i kvällsskugga medan den varma sommarsolen lyser varmt på Breemholm och Norrby i bakgrunden. Hanna arbetade ofta med kvällens släpljus som motiv och här har hon lyckats särskilt väl. Man känner skuggans svalka och doften av älggräs, ormört och havtorn.

Sommarcafé och museibutik

I museibutiken har Önningebymuseet laddat upp med produkter som ansluter till utställningen. Titta också in i återbruksbutiken som huserar i lillstugan på Jonesas.

I museet finns också ett enkelt sommarcafé, som erbjuder olika sorters kaffe och te samt ett litet urval enskilt förpackat bröd. Läsk och vatten och lite godis finns också.

Bilden: Olja av Hanna Rönnberg från Åland (1900)

ÖNNINGEBYMUSEET
Jonesasgatan 3, Jomala.
www.onningeby.com
Facebook.com/onningebymuseet

Öppet:
Augusti onsdag-lördag kl. 11-16.
September lördagar kl. 11-15. 
Återbruksbutiken på Jonesas invid museet är öppen fredag-lördag kl 12-15 i augusti.

Mer sevärt inom konst och konsthantverk

Ålands konstmuseum i Mariehamn

Galleriet i Mariehamn

Galleri Juha P. i Mariehamn

Salt Konsthantverk i Sjökvarteret

Victor Crafts & Design i Mariehamn

Konstrundan med öppna ateljéer i september.

Skådespelaren Matts Stenlund med en bukett med rosor.
Evenemang

Åländsk stand up med Matts Stenlund

Skådespelaren Matts Stenlund går från teater till stand up-show i helgens två föreställningar av ”Singelolycka på Tinder – en renodlad...

Mezzosopranen Jenny Carlstedt tolkar tyska kompositören Clara Schumann.
Evenemang

En konsert i ord och toner när Jenny tolkar Clara

Tyska Clara Schumann var en av 1800-talets mest berömda pianister och kompositörer. Under konserten ”Clara Schumann eftersom det handlar om ett verk av en kvinna” ger mezzosopranen Jenny Carlstedt sin tolkning av Claras intressanta levnadsöde.

Interiör från Compagniet restaurang och bar i Mariehamn med indisk touch.
Mat från Åland

Compagniet – en touch av Indien mitt i Mariehamn

Hotell Arkipelag välkomnar hösten med invigning av Compagniet, hotellets nya restaurang och bar med en känsla av orienten. En given...

Sovrum vid Klintvägen Apartments i Mariehamn.
Bo på Åland

Moderna och nymöblerade semesterlägenheter på Åland

Vill du bo bekvämt i en ljus och modern lägenhet under din semester på Åland? Klintvägen Apartments erbjuder flera barnvänliga, nymöblerade...

Aland.com drivs av Strax Kommunikation och är ett uppslagsverk för allt som händer och sker på Åland. Här är läsarna och de åländska företagen våra viktigaste källor.

Kontakta redaktionen
+358 18 525 875
info@aland.com

Integritetspolicy