Hemester på Åland

Besök en konstutställning i sommar

Vy över Ålands konstmuseums permanenta utställning.

I sommar finns mycket sevärt att upptäcka inom konst och konsthantverk på Åland. Låt därför en eller flera av sommarens utställningar bestämma målet för dagens utflykt.

I Mariehamn ligger museerna och gallerierna tätt. Här finns också flera konsthantverksbutiker att upptäcka.

Konstrunda i stan

Börja din Mariehamnstur med att undersöka likheter och olikheter mellan konstnärerna Ernst Billgren och Jonas Wilén på Ålands konstmuseum. 

Fortsätt sen till Viktor Crafts & Design på Torggatan. Butiken säljer konsthantverk, men presenterar sina produkter så fint att det känns som en utställning. En trappa upp hittar du också GALLERIET med utställningar arrangerade av Ålands Slöjd & Konsthantverk. Avsluta med lunch eller fika på Café Viktor.

Avsluta rundan med en promenad mot Sjökvarteret och SALT konsthantverk, Guldviva smyckesmedja, Ateljé Jonas Wiléns, silversmeden P-Å Johansson och metallkonstnär Zygeda Johansson.

På vägen mot Sjökvarteret kan du slinka in till Galleri Juha P, som delar lokal med konsthantverksbutiken Ehns. I sommarens utställning visar Juha Pykäläinen målningar med motiv från Åland.

Från akvarell till festival

Strax utanför Mariehamn lockar Önningebymuseet med fin basutställning och två specialutställningar i sommar. Båda med verk av Önningebykolonisterna. Den ena med fokus på akvarell och den andra med temat "I lund och i trädgård".

Om du fortsätter söderut till Granboda i Lemland bjuder Skeppargården Pellas på fotoutställningen "Herzogin Cecilie, Sven & Pamela - en historia om kärlek" med fotografier från 1930-talet av Pamela Eriksson. Besök samtidigt Pellas gårdsmuseum, och ta en kaffe i kaffestugan.

I Eckerö bjuder post- och tullhuset in till utställningen FESTIVAL tillsammans med Ålands Slöjd & Konsthantverk med verk av åländska och nordiska hantverkare. Besök även trähantverksutställningen TRÄHANTVERK i samband med ditt besök. 

Konstrundan

Den längsta rundturen får du under konstevenemanget Konstrundan den 12-13 september, där utvalda konstnärer på Åland öppnar sina ateljéer för besökare. Mer info om vilka som deltar får du på Konstrundan.fi

Glad flicka tillsammans med Smart Parks maskot Sparks.
Barnens Åland

Roliga äventyr på Smart Park 

Nu har familjeparken Smart Park slagit upp dörrarna för säsongen och lockar med två nya attraktioner – Spark Laser Arena för de äldre och...

Johanna Delfs bakom butiksdisken vid badhotellet Carlsro.
Mat från Åland

Badhotell Carlsro – ett utmärkt mål för utfärden

Insup en atmosfär av 1900-talet och en skön blandning av åländskt och danskt. Åk till Carlsro Badhotell – det nya landmärket i Degerby...

Anna på Uffe på Berget
Aktiviteter

Soliga Anna vandrar sig runt Åland

Med en vår där resor blev omöjliga har åländska Anna Lampén-Boeving, som vanligtvis jobbar ute i världen, fått hålla sig på Åland. Till Aland.com ger hon några tips för ett äventyr hemma på ön.

Konstnärerna Jonas Wilén och Ernst Billgren.
Museer på Åland

Möte i konst – Billgren vs Wilén

Förväntningarna är höga. Vad bjuder konstnärerna Ernst Billgren och Jonas Wilén på när de i sommar möts i en gemensam utställning på Ålands...

Aland.com drivs av Strax Kommunikation och är ett uppslagsverk för allt som händer och sker på Åland. Här är läsarna och de åländska företagen våra viktigaste källor.

Kontakta redaktionen
+358 18 525 875
info@aland.com

Integritetspolicy