Annons

Bästa tipsen för en smidig bilbesiktning

Upphissad bil på bilbesiktningen.

Femton minuter på bilbesiktningen för en ny period med trygg och säker körning är väl investerad tid. Ännu lönsammare blir det om du kommer förberedd till besiktningen.

För att göra det lättare för kunderna har Fordonsmyndigheten spelat in en film som visar hur besiktningen går till. Bengt Johnson, sektionsansvarig vid bilbesiktningen, säger att många som besöker dem för första gången inte vet vad som väntar och därför känner sig oroliga.

- Istället för att lägga all information i en lång text har vi filmat alla steg. Vi vill att våra kunder ska veta vad som händer under besiktningen och passar samtidigt på att informera om vad som är bra att kolla upp själv innan. Det blir smidigare för oss och bättre för dig!

Lätt att fixa

Många kommer nämligen till besiktningen med enkla fel som är lätta att kontrollera och åtgärda innan besöket.
-Det är väldigt vanligt med trasiga lampor eller att det är slut på spolarvätska, som är helt onödigt att få som anmärkningar i protokollet.

Om du bara har några mindre anmärkningar behöver du inte komma tillbaka och visa upp din bil förrän nästa besiktning. Men om du har många fel, även om de är små, måste du komma tillbaka igen inom 30 dagar och visa upp bilen på nytt. Det är en extra kostnad som är lätt att undvika.

Grundlig genomgång

Varje besiktning tar sen cirka 15 minuter. Medan du köper en kopp kaffe och slår dig ner i väntrummet hinner din besiktningsman gå igenom en mängd kontrollpunkter på utsidan, insidan och under bilen. Från torkarblad och bilbälten till bromsar och spindelleder. Vid besiktningen gör man även en miljökontroll av bilens avgasvärden, om du inte kör elbil förstås.

- Vi åker också ut och provkör bilen och testar samtidigt både tuta och vindrutespolning, säger besiktningsman Malte Åkerholm, som även är den som guidar dig genom informationsfilmen. 

- Under rundan passar vi på att lyssna efter missljud i fram- och bakvagnen som du kan behöva ta vidare till en verkstad. Det gör vi också när vi är tillbaka i hallen och lyfter upp bilen, då snurrar vi på hjulen och lyssnar efter missljud från hjullagren.


Film: Så här går det till när vi besiktar din bil.
Vill du se hur en besiktning går till? Klicka här för att se hela filmen

 

Bra att veta inför besiktningen

Fordonsmyndigheten
Möckelövägen 58
Telefon +358 18 525 840
www.fma.ax

Enkelt att kontrollera innan:

 • Kolla att alla lampor lyser – även blinkers, nummerljus och dimljus.
 • Testa torkarbladen och fyll på spolarvätska om det behövs.
 • Ryck och dra i alla bilbälten, och klicka gärna fast bältena i baksätet.
 • Hur slitna är däcken? Kravet är 1,6 mm för sommardäck och minst 3 mm för vinterdäck.
 • Kontrollera att du har en varningstriangel i bilen.
 • Avsluta bilkontrollen med att tuta!

Sök också upp registreringsbeviset och lämna det synligt i bilen innan du åker till besiktningen. Om du har ett annat försäkringsbolag än IF, Ömsen, OP-Pohjola eller LokalTapiola behöver du dessutom ett intyg på giltig trafikförsäkring.

Betala först, besikta sen!

Kom ihåg att betala bilbesiktningen. Det gör du antingen på webben när du bokar eller genom att följa instruktionerna på din kallelse. Givetvis går det också bra att betala på plats innan besiktningen.

När du kommer till bilbesiktningen

 1. Kontrollera att du har betalt besiktningsavgiften. Om inte, gör det först.  
 2. Vänta tills ditt registernummer visas på den digitala skärmen.
 3. Kör fram din bil till stopp-skylten och kliv ur. Nu kan du slå dig ner i väntrummet medan din besiktningsman sköter resten.
 4. Möt din besiktningsman när besiktningen är klar. Du får en utskrift av besiktningsbeslutet och en genomgång över eventuella anmärkningar och åtgärder som är aktuella för din bil.
 5. Tack och hej, nu kan du köra iväg! 

Vill du se hur en besiktning går till? Klicka här för att se hela filmen

Barn som bygger modell av fyren på Lågskär vid Ålands kulturhistoriska museum.
Barnens Åland

Gratis museibesök för barn och unga under Åland100

Ålands kulturhistoriska museum och Ålands konstmuseum uppmärksammar Åland100 genom att erbjuda gratis inträde under 2021 och 2022 för alla som är 17 år eller yngre.

Stor väggmonter vid Ålands kulturhistoriska museum.
Museer på Åland

Lyfter stenåldersboplats och 200-årig bondedagbok

På Ålands kulturhistoriska museum finns alltid något nytt att upptäcka för både stora och små. Under 2021 och 2022 är inträdet dessutom gratis för alla 0-17-åringar.

Händer som skär upp mat på förrättstallrik.
Mat från Åland

Ät gott och umgås under restaurangdagarna

Ta med dig familjen eller vännerna och njut av god mat till bra pris under Restaurangdagarna på Åland den 25-30 januari. Restaurangdagarna...

Två vuxna och ett barn tittar på keramik vid hantverkshuset SALT.
Shopping

Här hittar du åländskt hantverk!

Smycken och smide. Keramik. Tyger med handtryckta mönster, stickade plagg och mattor. I hantverksbutikerna i Mariehamn hittar du varor som...

Aland.com drivs av Strax Kommunikation och är ett uppslagsverk för allt som händer och sker på Åland. Här är läsarna och de åländska företagen våra viktigaste källor.

Kontakta redaktionen
+358 18 525 875
info@aland.com

Integritetspolicy