Hemester på Åland

Bästa läsningen i sommar

Pernilla Söderlund med åländska böcker framför hyllorna i Mariehamns bokhandel.

Pernilla Söderlund vid Mariehamns bokhandel ger sina bästa tips inför semesterläsningen. 

- Jag vill slå ett slag för att man ska passa på att läsa en åländsk roman i sommar. Till exempel feelgood med Pernilla Lindroos, som kommer med sin nya roman I lögn och lust

Pernilla tipsar också om böcker av åländska författarinnorna Sonja Nordenswan och Carina Karlsson. Dessutom kommer Sally Salminens Katrina i nyutgåva.
- Den kan du med fördel kombinera med Ulrika Gustavssons bibliografi Min ljusa stad: Sally Salminen, livet och litteraturen

Åländsk litteratur passar också alla som satsar på hemester i sommar.
- Då kan du passa på och följa litteraturen i fotspåren, till exempel uppleva Katarina och Vårdö. Eller genom Carina Karlssons romaner, där Märket tar dig till Kastelholm och häxprocesserna.

Be om boktips!

Alla som är osäkra på vilka semesterböcker de ska välja – eller som vill ge en bok i present men inte vet vilken – rekommenderar Pernilla att fråga efter boktips i bokhandeln.

- Vi tipsar gärna! Då vill vi veta vem som ska läsa boken och så får du gärna berätta om andra böcker som du eller den som ska få presenten har läst och tyckt om. Sen frågar vi vidare efter genre och intressen. 

Pernilla själv ser fram emot att läsa Karin Smirnoffs romantrilogi i sommar.
- Jag har faktiskt inte läst den än, så det ska bli roligt – den är väldigt omtyckt och nu finns alla tre delar. 

Från klassiker till pandemier

Annars har klassikerna varit populära under våren, ett intresse som Pernilla förutspår att fortsätter under sommaren. Här tipsar hon om Unga kvinnor av Louisa May Alcott samt Jules Vernes verk En världsomsegling under havet och Jorden runt på 80 dagar.
- Jag minns själv att jag läste dem i skolan, kanske det är dags igen? Jorden runt på 80 dagar kommer dessutom som nyutgåva i höst.

Ofta vill vi läsa litteratur som speglar tiden vi lever i.
- Under våren har Albert Camus Pesten och Som pesten av Hanne-Vibeke Holst varit populära. Om du vill läsa mer på det temat finns också José Saramagos Blindheten.

Pernilla avslutar med att rekommendera högläsning, även för äldre barn som kan läsa själva.
- Harry Potter till exempel, eller Jakob Wegelius böcker om apan Sally Jones. Här är Den falska rosen ny och kom i vår. Karin Erlandssons serie Legenden om ögonstenen passar också många.

Pernillas tips för bästa sommarläsningen

  • Du kan alltid resa i sinnet med hjälp av en bok!
  • Se till att du har en jätteläshög inför sommaren att plocka ur med en massa gott och blandat. Från deckare till feelgood och bygdelitteratur. Då hittar du alltid något att läsa, oavsett humör!
  • Har du fastnat i en genre? Deckare till exempel? Fråga i så fall efter litteratur som befinner sig i gränslandet mellan olika genrer. Det är ett bra sätt att ta till sig nya intryck.
  • Läs högt! Välj en bok som hela familjen gillar och läs tillsammans.

Sen är det bara att slå sig ner i sitt favorithörn och börja njuta. Gärna i sällskap med något gott att äta!

MARIEHAMNS BOKHANDEL
Torggatan 14, Mariehamn
Tel. +358 18 19745
bokhandel.ax

Flygfoto över växthuscaféet Humlan.
Mat från Åland

Goda smaker och fina upplevelser på Syskonhem i Norrby

Till släktgården Syskonhem i Norrby i Lemland välkomnar Malin och Matz Olsson alla som uppskattar god mat i lantlig miljö. På dagtid i...

trälåda öl
Mat från Åland

Närproducerat och alkoholfritt sommarens trender

Efter en vår där restauranger fått fokusera på take-away är sommaren är här och de åländska krogarna får öppna upp igen. Åland Just Nu ringde upp några åländska krogprofiler för att fråga vad sommarens trender kan tänkas bli.

Dejt
Hemester på Åland

Tre tips för den perfekta dejten

Pasta hemma vid köksbordet kan vara trevligt men på Sommaråland finns många romantiska platser att upptäcka. Här är tre exempel på hur man kan lyxa till det för en speciell dag eller helt vanlig måndag.

Linda Karlsson, Inger Nygård och Annika Åkerfelt i butiken Viktor Crafts & Design.
Shopping

Viktor, ett hantverkshus att upptäcka. Många gånger.

Viktor med café, konsthantverk, design och återbruk i trivsam blandning är en skattkista fylld med upplevelser för alla sinnen. När du rör...

Aland.com drivs av Strax Kommunikation och är ett uppslagsverk för allt som händer och sker på Åland. Här är läsarna och de åländska företagen våra viktigaste källor.

Kontakta redaktionen
+358 18 525 875
info@aland.com

Integritetspolicy