Barnens Åland

Barnens eget äventyr genom Ålands historia

Lanthandel, en illustration av Petri Allinen för utställningen Ålandsäventyret i Ålands kulturhistoriska museum.

Lek står i fokus när Ålands kulturhistoriska museum öppnar sin nya barnutställning. Följ med på ett riktigt Ålandsäventyr och upptäck intressanta händelser i den åländska historien!

- Vi vill att museet ska vara en rolig plats att besöka! säger Graham Robins, överintendent vid Ålands kulturhistoriska museum.

Ålandsäventyret riktar sig till barn i åldern fyra till tolv år. Utställningen är tvådelad med en busigare lekavdelning för barn med spring i benen och en lugnare del för pyssel och stillsamma lekar. Överallt är Petri Allinens färgrika och glädjeskapande illustrationer med och sätter stämningen.

- Alla barn hittar någonting här som de älskar – svårigheten kommer nog när det är dags att gå, säger Graham Robins, som tagit fram utställningen tillsammans med utställningsplanerare Margareta Husell och konstnären Petri Allinen.

- Men som tur är så visas utställningen i tre månader och den är gratis för alla barn!

Massor med roligheter

Sammanlagt består Ålandsäventyret av ett tiotal aktiviteter och många olika fakta. Den som vill kan utmana hjärnan och testa frågesporten.

- I den fartfyllda salen får barnen annars fiska efter skatter i champagnegaleasens vrak, ta sig fram över en hinderbana till den belägrade Bomarsunds fästning för att leverera postväskan, krypa in i Kastelholms slotts fängelsehåla, åka ner för Kuretornets ruschkana – och sist men inte minst klättra upp för Ålands högsta berg! 

I den lugnare salen hittar barnen ett postvägsspel och ett magnetpussel. Den som vill kan leka postkontor och färglägga sina egna vykort. Här finns också en gammaldags lanthandel med en massa olika varor på hyllorna.

- Och för den som behöver vila – till och med de vuxna – finns en myshörna med berättelser och ramsor i både traditionella och något nyanpassade versioner.

Besök Ålandsäventyret

Utställningen Ålandsäventyret visas i Ålands kulturhistoriska museum den 3 december 2022 till 5 mars 2023.

Kombinera gärna Ålandsäventyret med ett besök i Kulturhistoriskas basutställning. Här finns massor intressant att upptäcka oavsett ålder. 

Utställningsbesöket är gratis för barn men inte för de vuxna som följer med barnen. Ett tips är att köpa ett årskort för 15 euro (priset ökar efter årsskiftet) som ger gratis inträde till Ålands museums sevärdheter under ett helt år – det vill säga Kulturhistoriska, Ålands konstmuseum, Kastelholms slott och Bomarsunds besökscenter. Dessutom bjuder museet på en kopp kaffe vid varje besök! 

Basutställningen vid Ålands kulturhistoriska museum i Mariehamn
Museer på Åland

Ett år av museiupplevelser med museikortet

Ge dig själv det bästa museiåret genom att köpa Ålands museums årskort. I det personliga kortet ingår fri entré till utställningar och...

Närbild på vågor och blått vatten.
Evenemang

Sjömanshustrun intar scenen – äntligen är hon tillbaka!

En monolog med kvinna som vågar tala ut om livet som sjömanshustru, ackompanjerad av musikerna Ella Grüssner Cromwell-Morgan och Kristoffer...

Tallrik med sushi från Sara och Jans delikatesser i Mariebar i Mariehamn.
Mat från Åland

Mariebar gör det enkelt att upptäcka nya smaker

Krögarparet Sara Bergman och Jan Plonczak låter världens smaker möta åländska råvaror och nordiska mattraditioner vid Mariebar i Mariehamn...

Kvinnor på skogsyoga med Caroline Henriksson i den åländska skärgårdsskogen.
Må bra

Skogsyoga – lugn återhämtning för kropp och själ

På Föglö i den åländska skärgården väntar yogaläraren Caroline Henriksson på att få ta dig med på skogsyoga, en kombination av japanskt...

Aland.com drivs av Vibb och är ett uppslagsverk för allt som händer och sker på Åland. Här är läsarna och de åländska företagen våra viktigaste källor.

Kontakta redaktionen
+358 18 525 875
info@aland.com

Integritetspolicy