Johanna Delfs bakom butiksdisken vid badhotellet Carlsro.
Mat från Åland

Badhotell Carlsro – ett utmärkt mål för utfärden

Insup en atmosfär av 1900-talet och en skön blandning av åländskt och danskt. Åk till Carlsro Badhotell – det nya landmärket i Degerby. Passar utmärkt för en dagsutflykt med lunch eller middag – eller en trivsam övernattning!

Johanna och Ebbe Delfs – hon med rötter på Åland och han från Danmark – har blåst nytt liv i den ståtliga gården Carlsro i Degerby. 

De köpte huset den 1 december i 2019, började renovera därefter och hade en klar vision: De ville kombinera åländska och danska badhus- och badhotellstraditioner och erbjuda besökarna en oas med en tydlig atmosfär från tidigt 1900-tal.

Det märks redan när man går in i huset. Man möts av dämpade jazztoner och personalen är klädd i tidstypiska kläder. I entrén finns en delikatessbutik med köpmansdiskar som troligen är från sent 1920-tal. Inredningen fanns bevarad på gården som i tiden inrymde en lanthandel. 

- Du ska besöka Carlsro om du vill vara med på en tidsresa till sekelskiftet, där det bjud på dansk-åländsk mat och dryck, välkomnar Johanna Delfs.

Exteriör Carlsro Badhotell i Degerby.
Charmiga Carlsro Badhotell i Degerby med terass i trädgården och på taket.

Lunch och middag

I nedre våningen finns restaurangen. Den gamla kakelugnen står kvar och de nya tapeterna har valts med stor omsorg för att passa in i tidsandan. Här serveras frukost, lunch samt à la carte till kvällen.
- Till lunch serverar vi typiska danska smörrebröd med i huvudsak åländska råvaror, till exempel panerad abborre med grönsaker och tillbehör, säger Johanna Delfs och ger ett tips:
- Boka gärna plats på förhand både till lunchen och middagen!

Sommartid finns det två även terrasser att välja på, en av dem på taket.

Egen kaffeblandning

Även baren, där man bland annat serverar en egen Carlsro-drink, och den pittoreska delikatessbutiken är väl värda ett besök. 
- I butiken säljer vi bland annat vår egen kaffeblandning, olika sorters te från ett anrikt tehus i Köpenhamn, vår egen karamellserie, cider, marmelad och olika varor som passar till ett badhotell som strandväskor, badlakan och ekologiska och veganska beautyprodukter.

Fina förpackningar med gammaldags karameller vid Carlsro Badhotell.
Sötsaker från Carlsros egen karamellserie.

Bo på badhotellet

Den som vill kan också övernatta på badhotellet i fem unika hotellrum på övre våningen. Vid stranden finns badbrygga, solstolar och strandbastu. 

I boendet ingår frukost, gratis lån av kajaker, sup board, cyklar samt bad vid badbron under hela vistelsen. Strandhuset kan även hyras privat av både boende gäster och utifrån kommande gäster.
- Även om du inte bor på hotellet kan du komma och äta vår delikatessfrukost mellan klockan 8-10.

Carlsro byggdes 1912 av skeppsredaren och handelsmannen Carl Helin. ”En typisk stadsgård vars imponerande helhetsintryck förstärks av den stora trädgården” heter det om huset i en broschyr om byggnader i Degerby.

- Vi hade länge letat efter ett ställe där vi kunde förverkliga våra drömmar om ett badhotell. När vi hittade Carlsro kändes det helt rätt, säger Johanna Delfs.

Interiör från Carlsro badhotell med gul tapet.
Alla rum har olika tapeter. I baren vid Carlsro Badhotell går väggarna i gult.

Utmärkt för en utfärd

Färjan från Svinö till Degerby tar 30 minuter och har många avgångar varje dag – från klockan 7.05 på morgonen till midnatt. Sista turen för dagen från Degerby går klockan 23.25. Hela tidtabellen finns på Ålandstrafiken. Det går utmärkt att lämna bilen i Svinö och promenera från färjfästet i Degerby till Carlsro Badhotell.

Passa gärna på att vandra runt i Degerby under besöket! Här finns många vackra miljöer och fina hus.

Skärgårdstur till Föglö

CARLSRO BADHOTELL
Lumparlutsvägen 12, Degerby.
Telefon +358 40 839 8111
Säsongsöppet
Besök Carlsro.com för aktuella öppettider, menyer, evenemang och rumsbokningar.

ÅLANDSTRAFIKEN
Turlistor och information om skärgårdsfärjorna.
Färjturlistor -> välj 2021 FÖGLÖLINJEN Svinö-Degerby

Fler artiklar inom samma kategori

Fler artiklar inom samma bransch