Barnens Åland

Äventyr, vandring och mat på Vårdö

Barn klättrar på äventyrsbanan Flow Park i Vårdö.

På Vårdö finns aktiviteter för olika smaker. Äventyrsbanan Flow Park passar dem som gillar utmaningar uppe i luften, vandringsleden på Lövö dem som helst håller sig på marknivå.

Flow Park i Sandösund på Vårdö är en äventyrsbana som byggts bland levande träd. Här tar man sig fram på olika svajiga underlag. Mellan de olika momenten pustar man ut på plattformar uppe bland träden.

Alla som är minst 7 år och minst 120 cm långa är välkomna. Ingen tidigare erfarenhet krävs. Man får en introduktion innan man ger sig i väg och säkerheten betonas. Alla ska vara fastspända i en sele och hjälm måste användas.

Det finns tre banor av olika svårighetsgrad och på olika höjd. Den svåraste går på cirka 15 meters höjd.

Om man hellre vill vandra finns en utprickad stig på 5 km på Lövö. Den går på varierat underlag med bergsmark, skogsstigar och grusväg.

Byn Lövö har en varit en scen för ett viktigt stormaktsspel. 1718–1719 hölls en fredskongress i byn mellan Sverige och Ryssland. 

Mat och dryck

Efter äventyr och vandring kan det smaka med mat och dryck. Restaurangen Kallas Skärgård vid Sandövägen 81 är inrymd i en före detta ladugård och satsar på att ha öppet året runt. 

Hamnmagasinet i Båthusviken i Vargata är ett sommaröppet kafé vid bryggkanten.

Till Vårdö åker man längs huvudväg 2. Mellan öarna Prästö och Töftö går en vajerfärja som tar några minuter.

Tre kvinnor står med sina cyklar med vattnet i bakgrunden på Åland.
Aktiviteter

Cykla till vandring på Nåtö och Järsö

Söder om Mariehamn går vägen över ett pärlband av öar. Den uppskattas av cyklister som får uppleva skärgårdsnaturen på nära håll. Man kan också kombinera cykelturen med en vandring i en vacker löväng.

Garner i mängder i butiken Therese Broderi i Mariehamn.
Shopping

Garner, lädervaror och antika saker

Allt fler har stickat allt mer under pandemin. Om man vill köpa garn i Mariehamn går man till Therese Broderi o Garn. En mer välfylld...

Johanna Delfs bakom butiksdisken vid badhotellet Carlsro.
Mat från Åland

Badhotell Carlsro – ett utmärkt mål för utfärden

Insup en atmosfär av 1900-talet och en skön blandning av åländskt och danskt. Åk till Carlsro Badhotell – det nya landmärket i Degerby...

Personal håller i produkter vid Snäckö Frukt.
Mat från Åland

Ta en paus mitt i en vacker äppelodling

Vid flera av Ålands äppelodlingar kan man dricka kaffe och äta ett bakverk nästan mitt bland träden som dignar av frukt mot höstkanten. Eller följa med på en guidad tur!

Aland.com drivs av Strax Kommunikation och är ett uppslagsverk för allt som händer och sker på Åland. Här är läsarna och de åländska företagen våra viktigaste källor.

Kontakta redaktionen
+358 18 525 875
info@aland.com

Integritetspolicy