Evenemang

Årets bokmässa lyfter bredden i den åländska bokutgivningen 

Händer som håller i en uppslagen bok.

Med litteratur i mängder och en spännande mix av samtal och utställare välkomnar Ålands litteraturförening in till Åländsk bokmässa 2020 i Alandica lördagen den 21 november klockan 11-15.

Ålands litteraturförening är ny arrangör av mässan, men föreningens ordförande Carina Karlsson och styrelsemedlemmarna Katarina Norrgård och Kristina Svedmark har varit engagerade i bokmässan även tidigare år. 

Stor variation

Carina Karlsson, Katarina Norrgård och Kristina Svedmark berättar att litteraturföreningen är stolt över att presentera årets bokmässa med en blandning av nya och gamla åländska böcker, av samtal och högläsning samt en blandning av skönlitteratur och fakta. 

- Du får träffa åländska författare och läsare och det finns fina möjligheter till korta och långa samtal i minglet. Det blir också fyra författarsamtal på scenen, som jag tycker är fint sammansatta, säger Carina Karlsson.

Själv ser hon fram emot scensamtalet med Mari Stefansdotter, Ralf Svenblad, Bolle Högnäs och Kjell Ekström.
- Böckerna de presenterar handlar om historia och konst, och det ska bli jätteintressant att höra deras funderingar kring detta.

Högläsning för vuxna

Katarina Norrgård beskriver i sin tur bokmässans scen som ett smörgåsbord av åländska författare.
- Det blir diskussioner om läsande och skrivande och så får du uppleva högläsning, som är en riktig lyx även för vuxna, och inte bara en njutning för barn. Dessutom får du uppleva en bokcirkel på scenen. 

För henne är högläsningen och bokcirkeldiskussionen mässans höjdpunkter. 
- Högläsningen för att jag älskar att läsa högt själv och njuter av att få höra en skicklig uppläsare. Bokcirkeln för att jag själv drar eller är med i flera stycken och tycker det är ett bra sätt att hitta nya djup i böcker.

Intressanta utställare

Förutom scenprogrammet vill Kristina Svedmark lyfta mässans utställare som en anledning att besöka mässan.
- Det är en härlig blandning av författare, förlag och föreningar med en mångsidighet som är karaktäristisk för den åländska bokmässan. 

Bland de drygt 30 utställarna hittar du bland annat konstnären Tage Wilén som ger ut sin novellsamling Livets galna cirkus i samband med årets mässa.
- Vi är så klart stolta över att han valt 21 november som datum för start av försäljningen av sin debutbok och hans nygjorda bilder till boken är också med på bokmässan.

På plats finns även Mariehamns stadsbibliotek som presterar och praktiskt visar hur nylanserade Bibliotek.ax fungerar.
- Det gäller alltså de åländska bibliotekens gemensamma portal och är av intresse för alla som vill använda bibliotekens digitala tjänster.

Bred litterär scen

Som avslutning lockar Katarina Norrgård med att poängtera hur stolta ålänningarna ska vara över bredden och djupet i den åländska bokutgivningen.

- Åland har en väldigt bred litterär scen, och det ska vi vara stolta över. Vi har väldigt många författare per capita, även om det på finlandssvenskt håll påstås att Nykarleby är snäppet värre, säger Katarina och tillägger skämtsamt:
- De räknar å andra sidan Karin Erlandsson som sin, och det vet ju alla att hon är ålänning!

Besök Åländsk bokmässa 2020

Bokmässan arrangeras lördagen den 21 november klockan 11-15 i Alandica med gott om utrymme för att kunna ordna en trygg bokmässa med tanke på pandemiläget.

Hela programmet för bokmässan hittar du i evenemangskalendern på Aland.com

Barn som tittar i en skattkista i lekrummet vid Ålands sjöfartsmuseum.
Barnens Åland

Fira Finland med skeppsråttan Ruby

Familjedag på Ålands sjöfartsmuseum den 6 december är numera en kär tradition, så även i år. På självständighetsdagen är du välkommen på en...

Julig stämningsbild med glögg, pepparkakor, kanel och pynt.
Hemester på Åland

Hitta julstämningen på Åland

Njut av julens många höjdpunkter på Åland. Bland trivsamma marknader och dukade julbord tar det inte länge innan julstämningen infinner sig...

Anders Widesköld och Fredrik Lind vid WL Profile.

Anlita proffsen när du behöver hjälp med företagsprofileringen

Anders Widesköld och Fredrik Lind vid WL Profile har lång erfarenhet av profilreklambranschen och hjälper företag och föreningar att stärka...

Händer som håller i mobiltelefoner.
Om Aland.com

Snabbkoll på nyhetsflödet – det har aldrig varit enklare! 

När är den efterfrågade mediasidan på Aland.com tillbaka! Här har vi samlat det senaste i nyhetsflödet så att du enkelt kan hänga med i vad...

Aland.com drivs av Strax Kommunikation och är ett uppslagsverk för allt som händer och sker på Åland. Här är läsarna och de åländska företagen våra viktigaste källor.

Kontakta redaktionen
+358 18 525 875
info@aland.com

Integritetspolicy