Kvinna åker långfärdsskridsko på blank is en solig dag med blå himmel.
Aktiviteter

Åland är toppen för långfärdsskridskoåkare

Under bra isvintrar är öriket ett paradis som erbjuder stor variation och åkning på allt från innerskärgård och öppna fjärdar till havets vidder. Även milda vintrar har sin tjusning tack vare träsken och insjöarna.

Ålands myller av öar och skär gör dessutom valfriheten stor. Möjligheten att rasta vid en öde ö känns alltid exklusiv.

Säsongen för långfärdskridsko är vanligtvis lång på Åland – ofta sträcker den sig från slutet av november och ända in i mars och april. Allt hänger förstås på hur långa kallperioder det är, hur mycket snö som kommer och hur mycket och varifrån det blåser.

Åkbart i alla riktningar

Lättillgängligheten är annars en stor fördel för dig som vill åka långfärdsskridsko på Åland. Isläget kan variera dag för dag och närheten gör det möjligt att ta snabba beslut. Om du kör bil når du hela fasta Åland inom en timme. Den som reser till Åland från närregionerna kan resa redan samma eller följande dag. Ett par timmars båtresa, sedan är du framme, 

Variationen i naturen och vyerna samt möjligheten att snabbt förflytta sig mellan lugna vikar och öppna fjärdar hör också till tjusningen. På försäsongen brukar Markusbölefjärden i Finström och Kyrksundet i Sund vara bra. Senare lägger Bambölevik, Ivarsfjärden, Slottsundet, innerskärgården och ibland även ytterskärgården.

Tänk på att nederbörd, vattenströmmar och tillrinning från land på mycket kort tid kan göra de isar som hunnit bildats svagare. Du behöver alltid vara försiktig ute på isen.

Åk inte ensam

Ett tips är att följa med en grupp eller ta en guide med på turen, särskilt om du är nybörjare. Upplevelsen blir också mycket större med en guide som har iskännedom och vet på vilka platser man hittar den bästa åkningen för dagen. Dessutom får du teknikhjälp och blir sannolikt en bättre åkare rent tekniskt.

Tänk på att du deltar i turen på eget ansvar och egen risk. Som deltagare ansvarar du själv för att du har tillräcklig kunskap om hur man färdas på naturis och vet hur man bedömer isens kvalitet och bärighet. Det gäller även plurrning och kunskaper i hur man tar sig upp ur en vak samt hur man kan hjälpa andra som hamnat i svårigheter. 
 

Långfärdsskridsko på Åland

Ålands Skrinnare är en sammanslutning entusiastiska skridskoåkare som har obligatorisk utbildning för nya medlemmar. För att delta på turer med Ålands Skrinnare bör man vara medlem i sällskapet och genomfört välkommenprogrammet. Ålands Skrinnare ingår i Skridskonätet i Sverige och Finland. 

Läs mer om Ålands Skrinnare på skrinnare.ax

Att hyra långfärdsskridskor från Ålands Idrottscenter är ett bra alternativ för alla som ännu inte tagit steget fullt ut köpt sin egen utrustning. I paketet ingår skridskor, ispik och isdubbar – tänk på att du behöver komplettera med ryggsäck med vattentätt packat ombyte, kastlina, hjälm, och fika såklart!

Besök Ålands Idrottscenter för priser för uthyrning

Fler artiklar inom samma kategori

Fler artiklar inom samma bransch